Zariaďujete detskú izbu pre dve deti? Toto by v ňom nemalo chýbať!

Riešite práve pálčivú otázku, ako vmiestniť dve deti do jednej malej detskej izby? Dôležité je myslieť na pár základných pravidiel. Pamätajte, že detskú izbu zariaďujete na niekoľko rokov dopredu, preto skúste kupovať také vybavenie, ktoré môže s deťmi aspoň nejaký čas rásť. Plánujte vopred a počítajte s tým, že sa vkus aj nároky vašich detí v priebehu rokov budú neustále meniť.

Dajte všetkým deťom vlastný priestor na učenie

Aj keď ešte nie sú obe deti školou povinné, tento čas nastane skôr, než sa nazdáte. S prichádzajúcimi úlohami a učením je nutné deťom zariadiť dostatočný priestor na učenie. Zariaďte miesto každému zvlášť. Niekedy stačí len optické rozdelenie priestoru pomocou regálov alebo paravánov. Písacie stoly doplňte o kvalitné stoličky a umiestnite najlepšie k oknu. Rastúce stoly a stoličky umožnia nastaviť výšku podľa veku a potrieb dieťaťa. Nábytkové zostavy môžu byť modulárne a ľahko výškovo upravovateľné. Dôležitý je dostatok prirodzeného svetla a na pracovnom stole stolná lampa.

Postele alebo poschodové postele

Osobný priestor, v ktorom sa bude každé dieťa cítiť v bezpečí, môže tvoriť posteľ, ale aj domček či stan na hranie. Častým riešením, predovšetkým do malých bytov, sú poschodové postele, ktoré sú vhodné pre staršie deti. Dostatočné súkromie pre každé dieťa poskytnú aj poschodové postele, súčasťou ktorých je písací stôl pod nimi. Pre malé deti sú vhodnejšie napríklad rozkladacie postele, pre tie najmenšie aj s ochrannou zábranou. Pre teenagerov voľte jednolôžkové postele s kvalitným stredne tvrdým matracom a roštom. Matrace s veľkým množstvom pamäťovej peny sú vhodnejšie pre dospelých, ktorí už nerastú.

Dostatok úložného priestoru

Súčasťou celej nábytkovej zostavy býva úložný priestor v podobe skrine, zásuviek alebo malej komody. Vhodné sú aj regály, truhlice a boxy, organizéry alebo police. Pri výbere záleží na veľkosti detskej izby. Jedna skriňa pre dve deti ale nestačí. Na uschovanie hračiek, oblečenia a ďalších osobných vecí potrebujete dostatok úložného priestoru. Využite priestory pod posteľou, vstavané skrine až po strop, využite priestor stien s policami na učebnice a knihy a háčiky na zavesenie športových potrieb, oblečenia, školského batohu aj slúchadiel. Zakomponujte tapety, samolepky a plagáty aj rôzne dekorácie a doplnky.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.