Vhodné zariadenie a dekorácia do detskej izby

Pokiaľ sa do zariaďovania detskej izby pustíte s ľahkosťou a úsmevom, môže to byť super zábava. Vytvorte priestor prispôsobený potrebám a preferenciám dieťaťa. S vhodným detským nábytkom a dekoráciami vytvoríte izbičku, ktorá bude funkčná, vizuálne príťažlivá a nadčasová po mnoho rokov.

Osvetlenie do detskej izby

Osvetlenie je dôležitým prvkom v každej miestnosti av detskej izbe je obzvlášť dôležité. Správnym osvetlením môžete vytvoriť útulnú a príjemnú atmosféru a zlepšiť viditeľnosť, čo deťom uľahčí hranie, čítanie, kreslenie, učenie aj štúdium. Hlavné osvetlenie zaistí stropné svietidlá, ako sú lustre. Na nočný stolík a písací stôl, ale aj do hracieho či čítacieho kútika potrebujete stolné či stojacie lampy.

Akú zvoliť teplotu svetla

Citlivo voľte v jednotlivých zónach aj teplotu farby osvetlenia. Teplé biele svetlo, ktoré má žltkastý odtieň a najviac napodobňuje prirodzené denné svetlo, je vhodné na vytvorenie útulnej a upokojujúcej atmosféry v relaxačnom kútiku aj v mieste s posteľou na spanie. Naopak studené biele svetlo s modrým nádychom podporujúce sústredenie je vhodnejšie do priestorov pre rôzne aktivity a učenie.

Detský nábytok

Môžete voliť z rôznych štýlov a veľkostí detských postelí, od jedno a dvojlôžok, cez rozkladacie postele, lôžka s úložným priestorom, až po poschodové postele a tematicky ladené postele v tvare áut, kozmických rakiet či postelí s nebesami s girlandami. Zvážte vek dieťaťa, jeho výšku aj osobné preferencie. Detský stôl by mal mať správnu výšku a mal by byť dostatočne robustný, aby zvládol stopy detských hier a šantenia. Malý stolík s detskou stoličkou je skvelý pre malé deti, tie väčšie potrebujú písací stôl.

Koberce, stany a domčeky

Koberec poskytuje mäkký, hrejivý a pohodlný povrch na hranie, relaxáciu alebo napríklad čítanie. Sú v rôznych farbách a vzoroch, takže pri vhodnom výbere skvele doplnia celkový dizajn detskej izby. Na koberec môžete dať aj detský stan, domček alebo teepee, ktoré deti milujú. Poskytnú im krytý osobný priestor a skrýšu na poklady, kde môžu odpočívať, spriadať plány na nové vízie a sny.

Dekorácie a doplnky

Pri zariaďovaní detskej izby je dôležité zohľadniť estetiku a funkčnosť priestoru. Izbu môžete podľa preferencií a zamerania dieťaťa doplniť osobnými prvkami, ako sú zarámované rodinné fotografie, na ktoré zakúpite pekné fotorámiky, samolepky, plagáty a obrázky, zrkadlá, dekorácie na stenu a závesné dekorácie. Útulnosť dodajú rôzne doplnky a bytový textil. Dôležité je aj začlenenie úložných riešení, ako sú police a truhlice na hračky, aby bola izba vždy organizovaná a uprataná.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.