Prečo je dôležité s deťmi skladať puzzle

Niektoré kreatívne hračky sú oveľa zábavnejšie ako ostatné. Skladanie puzzle prináša celý rad výhod a patrí k zábavám, ktorým holdujú nielen deti, ale aj dospelí a skladať ich spoločne môže celá rodina. Rozvíjajú hravosť, zlepšujú priestorovú orientáciu, logické myslenie a trpezlivosť.

Koncentrácia a trpezlivosť

Puzzle sú skvelý nástroj na budovanie sústredenia, koncentrácie a trpezlivosti. Umožňujú deťom zamerať sa dlhšiu dobu na jednu vec a posilňujú im schopnosť vytrvalo pracovať na skladaní obrázku bez toho, aby ich to štvalo, rozčuľovalo či unavovalo, alebo sa z toho rúcali. Trénujú si schopnosť zostať pokojný a počkať, kým sa situácia nezmení. Trpezlivosť je cnosť spájaná s vytrvalosťou, toleranciou a porozumením. Deti sa v živote naučia s gráciou a odolnosťou znášať oneskorenie, neúspechy aj ťažkosti.

Motorické zručnosti, zrakové aj priestorové vnímanie

Počas skladania puzzlí si deti trénujú jemnú motoriku a úchop. Manipulácia s malými dielikmi zlepšuje aj zrakové a priestorové vnímanie a koordináciu ruky a oka. Jednotlivé dieliky sú podľa druhu pomerne malé a vyžadujú si určitú zručnosť. Puzzle pomáhajú taktiež rehabilitovať po úrazoch či chorobách, precvičiť koordináciu drobných pohybov, alebo udržať jemnú motoriku v kondícii aj vo vyššom veku.

Mozog aj pamäť v kondícii a logické myslenie vo forme

Skladanie puzzle pomáha deťom rozvíjať logické uvažovanie, riešenie problémov, vymýšľanie stratégie a rozhodovacie schopnosti. Obe hemisféry mozgu pracujú súčasne, čo podporuje pamäťové schopnosti. Ľavá hemisféra sa stará o logický náhľad na situáciu a snaží sa na základe analytických postupov nájsť riešenie. Pravá pracuje kreatívne, zameriava sa na tvary aj farby dielikov a zapája intuíciu. Dochádza k stimulácii mozgových buniek, lepšej koncentrácii, schopnosti učiť sa a prehĺbeniu pamäte.

Sociálne, emočné, jazykové a komunikačné zručnosti

Skladanie puzzle podnecuje sociálnu interakciu v skupine, kde sa deti učia spoločne hľadať riešenia, komunikovať a spolupracovať. Puzzle tak podporuje komunikačné schopnosti, rozvíja slovnú zásobu a ďalšie jazykové schopnosti. Úspešné zostavenie puzzle prináša deťom pozitívne emócie aj pocit úspechu a buduje im sebavedomie a sebadôveru. Sústredená činnosť má priaznivý vplyv na fyzickú aj psychickú kondíciu, predchádza rozvoju duševných ochorení, strate pamäti, demencii či Alzheimerovej chorobe.

Kreativita, fantázia, predstavivosť, radosť a dobrá nálada

Puzzle je kreatívna činnosť, podporuje fantáziu, prináša deťom pocit radosti aj šťastia a znižuje napätie aj stres. S každým dielikom, ktorému nájdu miesto, dochádza k produkcii hormónu dopamínu, ktorý podporí dobrú náladu. Táto uspokojivá činnosť vedie k pokoju, relaxácii a psychickej pohode. Oprostí vás od myšlienok, ktoré vám celý deň bežia hlavou. Sústredenie na skladanie obrazu je určitý druh meditácie. Puzzle preto patrí medzi kreatívne hračky, ktoré by vám doma rozhodne nemali chýbať.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.