Podporte deti, nech sa hrajú vonku

Prečo by sa deti mali chodiť hrať von? Pretože deti sa pri hre vonku uvoľnia a vybehajú, budú šťastné a spokojná bude celá rodina. Príroda je totiž to najlepšie ihrisko na svete.

Pobyt vonku nakŕmi telo, dušu, deti aj rodinu

Hra vonku s prírodnými materiálmi podporuje všestranný rozvoj dieťaťa. Pri hre vonku dieťa zapojí všetkých 5 zmyslov a rozvíja širokú škálu telesných aj mentálnych schopností. Pobyt v prírode prospieva telu, mysli, vzťahom v rodine i planéte. Pokiaľ naučíte deti poznať prírodu, správajú sa k nej ohľaduplne as úctou. Prospešnosť pobytu vonku potvrdzujú výskumy z oblasti medicíny, psychológie i pedagogiky.

Čo sa deje, keď sú deti vonku v prírode

Vonku v prírode to funguje oveľa lepšie pre deti aj pre rodičov. Aj zdanlivo obyčajné spoločné zážitky, sa často stávajú obľúbenou historkou, ktorá deti sprevádza celý život. Deti, ktoré sa často hrajú vonku, sú fyzicky aktívnejšie, majú nižšie riziko nadváhy a dokonca aj krátkozrakosti. Navyše si zlepšujú svoju hrubú a jemnú motoriku, budujú si silnú imunitu. Pri hre, relaxácii a odpočinku v prírode si vyčistíte hlavu a znížite každodennú únavu z myslenia. Blízkosť prírody aj obyčajný pohľad na ňu, alebo len zeleň v izbe, pomáhajú lepšie pracovať so stresom, napätím, úzkosťou či depresiou.

Deti sa vonku lepšie učia a rozvíjajú

Pobyt vonku má tiež veľmi zásadný vplyv na obnovu pozornosti detí a posilňuje schopnosť koncentrácie a sústredenia. Školy, ktoré dajú deťom možnosť odreagovania vo vonkajšom prostredí a využívajú prírodné prostredie ako učebňu, zaznamenávajú u detí úbytok disciplinárnych ťažkostí, nárast motivácie, záujem detí o učenie a zlepšenie študijných výsledkov vo všetkých školských predmetoch, vrátane čítania, písania, matematiky, prírodných alebo sociálnych. vied. A čo je dobré pre naše deti a pre nás, je dobré aj pre našu planétu. Ak chceme prírodu lepšie a viac chrániť, treba ju najskôr spoznať a porozumieť jej.

Ako podporiť spontánnu hru vonku

Umožnite deťom častý pobyt vonku a snažte sa, aby ich to tam bavilo. Vonku deti nachádzajú mnoho podnetov na spontánnu hru s využitím prírody a prírodných materiálov. Časom sa naučia využiť aj sezónne počasie a jeho rozmanitosť. Na záhrade im môžete vytvoriť malé detské ihrisko a vhodne doplniť rôzne pomôcky a hračky. V kategórii hračky nájdete množstvo skvelých pomôcok a hier vrátane hračiek na záhradu. Užite si spoločne strávený čas s deťmi vonku v prírode na čerstvom vzduchu.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.