Inšpirácia pre vhodné farby do detskej izby

Farby prostredia nás ovplyvňujú oveľa viac, než si často uvedomujeme, a u detí to platí dvojnásobne. Vhodne zvolené farby im pomáhajú v správnom vývoji. Ako ich detská myseľ a duša vníma? Poradíme vám, aké farby sú pre deti v rôznom veku najvhodnejšie. Vďaka nim sa deti budú doma cítiť dobre.

Aké zvoliť farby do detskej izby

Detská izba je multifunkčná miestnosť, kde deti trávia väčšinu času. Tu sa hrajú, učia sa, odpočívajú aj spia. Preto je nutné zariadenie, farby a vzhľad detskej izby naplánovať od podlahy až po strop.

Detská izba pre novorodencov, dojčatá a batoľatá

Pre bábätká a malé deti sa odporúčajú predovšetkým jemné pastelové farby zahŕňajúce decentné odtiene bielej, béžovej, ružovej, modrej a zelenej kombinovanej s odtieňmi dreva, ktoré na detské podvedomie pôsobia upokojujúcim dojmom. Skvele vyniknú na tapetách, nábytku, obliečkach, kobercoch, dekách, baldachýnoch i vankúšikoch. Sýte a výrazné farby u najmenších detí vyvolávajú nepokoj.

Detská izba pre predškolákov

U predškolských detí navštevujúcich materskú škôlku, u ktorých sa začínajú meniť záujmy, potreby a osobnosť, sa nemusíte držať klasickej farebnosti a voliť pre dievčatká ružovú a pre chlapcov modrú. Vhodne zvolená farba podporí vývoj a potlačí negatívne prejavy detí. Hyperaktívne deti upokojí jemná modrá, pasívna rozhýbe pastelová oranžová s niekoľkými veselými červenými doplnkami.

Detská izba pre mladších školákov

So začiatkom školskej dochádzky dieťa potrebuje kvalitný písací stôl a ergonomickú stoličku, viac priestoru pre knižky, učebnice, zošity a školské pomôcky, aj na prípravu do školy. Koncentráciu podporí svetlo zelená farba. Pre súrodencov rôzneho pohlavia i pováh zvoľte neutrálnu bielu, šedú či béžovú a jednotlivé zóny doplňte lampičkami, plagátmi, obrázkami s detskými motívmi a farebnými obliečkami.

Detská izba pre teenagerov

Teenageri, ktorí už prejavujú svoj vlastný názor, ocenia vo svojej izbe neutrálne tóny výmaľby doplnené farebnými závesmi, vankúšmi, obliečkami, plagátmi a tapetami volenými podľa ich vkusu. Všetko je možné kedykoľvek ľahko vymeniť v súvislosti s tým, ako sa menia ich koníčky, záľuby a záujmy.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.