Idú vaše deti prvýkrát do škôlky? Zaobstarajte im detské batohy a puzdrá

Prvé dni v materskej škôlke sú pre deti plné emócií a dojmov. Poznávajú nové veci, prostredie, deti i učiteľky a ich prvé dni sú plné zážitkov, emócií a neznámych situácií v cudzom prostredí. Mnohé z nich sú prvýkrát v detskom kolektíve bez rodičov. Je to veľká zmena pre deti aj pre rodičov. Skúste deťom nástup do škôlky spríjemniť a kúpte im krásne batôžky a puzdrá s detskými motívmi.

Podporte nadšenie
Ešte pred nástupom dieťa so škôlkou zoznámte, aby sa do nej tešilo. Rozprávajte sa s ním o hračkách, hrách i kamarátoch a zájdite s ním do škôlky na návštevu. Vysvetlite mu, že ho máte radi a do škôlky nejde preto, že na nich nemáte čas, ale aby získalo nových kamarátov a mohlo sa dať rozvíjať. Rodičia chodia do práce a deti zase do škôlky. Vybavte ho batôžkami, puzdrami a pomôckami s hravými motívmi.

Postupné zvykanie
Pokiaľ máte možnosť dieťa zo začiatku vyzdvihnúť po obede, pre dieťa je ideálne postupné zvykanie na nový režim aj kolektív. Čas strávený v novom prostredí prežíva každé dieťa inak, niektoré sa tešia, iné plačú a sú smutné z odlúčenia. Niekedy sú deti v prvých dňoch nadšené, ale po nejakom čase sa im začne cnieť. Buďte trpezliví a dieťa podporte. Dajte im do batôžku napríklad ich obľúbenú hračku.

Rozlúčte sa len krátko
Lúčenie nepreťahujte. Pri dlhom lúčení môžete na dieťa prenášať svoje obavy. Väčšina detí sa čoskoro po odchode rodičov upokojí. Dohovorte sa s dieťaťom na čase, keď si pre neho prídete, či po obede alebo spánku a dohovor dodržte. Nesľubujte to, čo nemôžete splniť. Deti sú na plané sľuby veľmi citlivé.

Rozprávajte sa a zaujímajte sa
Rozprávajte sa s dieťaťom o tom, čo sa mu v škôlke páčilo, s čím sa hralo, koho poznalo, čo malo dobrého jedla a ako bolo na prechádzke. Rozhovory sú dôležité pre upevnenie vzťahu k materskej škole aj pre prehĺbenie vzťahu medzi vami a dieťaťom. Doprajte dieťaťu radosť z toho, že zvládlo samo pobyt v škôlke. Pochváľte ho, vyzdvihnite pekné zážitky a oceňte napríklad znalosť nových pesničiek a básničiek.

Komunikujte s dieťaťom aj s učiteľkou
Materská škola dopĺňa dieťaťu vašu výchovu a vzdelanie. Ide o vzájomnú spoluprácu s dieťaťom aj s rodičmi. Podeľte sa o svoje dojmy a priania. Spoločnými silami s učiteľkami bude v škôlke vaše dieťa spokojné. Vybavte svoje dieťa krásnym batôžkom, v ktorom si môže do škôlky priniesť pyžamo, oblečenie na pohybové aktivity aj pobyt vonku. Do puzdra mu dajte napríklad obľúbené fixky a pastelky. Nechajte dieťa, aby si vzalo do škôlky kus svojho domova. Posilníte v prvých dňoch jeho pocit bezpečia.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.