Detská izba podľa Montessori na rozvoj detskej tvorivosti a predstavivosti

Hlavnými prvkami detskej izby Montessori sú funkčnosť, praktickosť, útulnosť a kreativita. Snažte sa svojim najmenším poskytnúť v detskej izbe prostredie, v ktorom sa môžu efektívne rozvíjať.

Čo je štýl Montessori

Montessori je alternatívny vzdelávací program, ktorý navrhla talianska lekárka a pedagogička Maria Montessori. Zameriava sa na prirodzenú podporu dieťaťa pri rozvoji predstavivosti, tvorivosti, vedomostí a zručností. K rozvoju dieťaťa prispieva aj prostredie, v ktorom vyrastá. Na kreatívnych policiach, na ktoré dieťa dosiahne, hračky striedajte, aby boli pre dieťa stále atraktívne. Pridajte prírodné materiály, ako sú gaštany, šišky, orechy, drevo alebo kamienky, aby ste podporili predstavivosť dieťaťa.

Praktická a útulná detská izba

Podľa Marie Montessori sa dieťa do 6 rokov naučí oveľa viac ako na vysokej škole. Vzhľad a zariadenie miestnosti sú preto pre rozvoj psychiky a predstavivosti dieťaťa kľúčové. Detská izba by mala byť zariadená jednoducho a prakticky. Jej zariadenie by malo podporovať detskú tvorivosť. Izba by mala byť tichá, pokojná a čistá. Neutrálne a pastelové farby nášho nábytku sú preto na to ideálne. Do tvárí detí nesmie svietiť príliš ostré svetlo, všetko musí byť na dosah a podlaha musí byť čistá a teplá.

Farby v detskej izbe

V prostredí Montessori sa okrem neutrálnych farieb používajú 3 základné farby, t. j. červená, žltá a modrá. To umožňuje deťom skúmať, ako vznikajú ďalšie farby. Detskú izbu vymaľujte svetlými a pastelovými odtieňmi a doplňte ju podobne ladiacim nábytkom. Na textilné doplnky, dekorácie a hračky zvoľte vyššie uvedené výrazné farby. Izba bude pôsobiť čistým, teplým a veselým dojmom.

Všetko na dosah ruky

Všetky obľúbené veci vášho dieťaťa by mali byť vždy po ruke. Na to slúži modulárny detský nábytok, ktorého výšku môžete postupne upravovať podľa toho, ako vaše dieťa rastie. Na nočný stolík vedľa postele umiestnite obľúbenú knihu na čítanie pred spaním vášho dieťaťa. Obľúbené hračky vášho dieťaťa umiestnite na police zavesené dostatočne vysoko, aby na ne dosiahlo. Musí mať vždy možnosť dosiahnuť na predmet, ktorý práve upútal jeho pozornosť. Posteľou môže byť napríklad matrac na podlahe.

Zrkadlo je základným prvkom

K základnému vybaveniu Montessori detskej izby patrí zrkadlo umiestnené tak nízko, aby v ňom dieťa dobre videlo. Na tento účel sú ideálne detské toaletné stolíky. Pre deti sú ideálne aj zrkadlá v tvare zvierat, mrakov, mesiacov, hviezd, mušlí a hôr. Odraz v zrkadle pomôže deťom pri obliekaní a sebauvedomovaní. Keď dieťa vyrastie, môžete zrkadlo vždy zavesiť o niečo vyššie. Rovnaké pravidlá platia aj pre detský šatník. Dieťa by malo mať prístup k šatníku, aby sa mohlo samo obliekať.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.