Ako zariadiť detskú izbu v škandinávskom štýle

Škandinávsky štýl je v detských izbách čoraz obľúbenejší vďaka svojej nadčasovosti, čistým líniám v priestore, jasným farbám a optimizmu. Deti sa v takomto prostredí cítia veľmi príjemne. Zariaďovanie nie je zložité, ak viete, ako na to. Tak sa spolu s nami nechajte inšpirovať.

Detská izba v škandinávskom štýle

Pri zariaďovaní škandinávskych interiérov sú hlavnými znakmi jednoduchosť, minimalizmus, vzdušnosť, ľahkosť a striedmosť farieb. Detská izba by mala byť čo najviac voľná a čistá, nepreplnená veľkými kusmi nábytku alebo nepotrebnými predmetmi a s dostatočným množstvom denného a umelého svetla. Vyberajte kvalitné materiály, nadčasové doplnky a dizajnové dekorácie.

Biela ako základná farba

Biela sa často používa v škandinávskych interiéroch. V severských krajinách je počas dňa nedostatok prirodzeného svetla a domovy zariadené v bielych tónoch opticky zväčšujú a rozjasňujú priestor. Môžete použiť žiarivú bielu, odtiene svetlej béžovej, hnedej alebo sivej. Biela sa často kombinuje s kontrastnou čiernou, ale na zjemnenie môžete použiť aj tmavšiu sivú, antracitovú alebo tmavohnedú.

Ďalšie farby, bez ktorých sa nezaobídete

Severské detské hračky sú často biele a čierne. Túto kombináciu dobre vnímajú bábätká už od narodenia. Môžete ju šetrne použiť na nábytku, doplnkoch alebo hračkách. Pastelové farby vnášajú do miestnosti nežnosť, mäkkosť a útulnosť. Mätová, staroružová, béžová a svetlomodrá sú skvelé kombinácie. Sýte farby, ako je červená, žltá a modrá, ktoré sa tiež používajú pri Montessori štýle, môžete použiť v detailoch.

Drevo ako základ

Vzhľad, farba a povrch dreva zútulňujú miestnosť a vnášajú do nej teplo, útulnosť a teplo. Stačí niekoľko kusov nábytku a doplnkov, drevená podlaha alebo podlaha so vzhľadom dreva. Povrch možno nalakovať, aby vynikla krása a prirodzený vzhľad dreva. Nábytok by mal mať čisté tvary a rovné línie. Vhodné je prírodné drevo, kvalitné lamino, plast, kov, prútie a ratan. Stavte na praktickosť a jednoduchú údržbu.

Dostatočné osvetlenie

Osvetlenie je v severských krajinách veľmi dôležité. K centrálnemu lustru pri strope pridajte doplnkové svetlá. Na pracovný stôl a nočný stolík umiestnite lampu, do čitateľského kútika stojanovú lampu s lampičkou na čítanie a v noci na stenu tlmené svetlo, ktoré zaženie všetky detské strašidlá. Účinné sú aj svetelné reťaze, svietiace písmená alebo nápisy a svetelné skrinky.

Veselé doplnky a hravé dekorácie

Hoci škandinávsky štýl pôsobí na prvý pohľad minimalisticky, fantázii sa v detskej izbe medze nekladú. Užite si preto široký a podmanivý výber detských doplnkov a dekorácií. Na stenách a nábytku môžete použiť štýlové obrázky, fotografie, grafiky, kresby, plagáty, lampióny, girlandy, písmená a nalepovacie tabuľky. Všetko sa dá hravo vymeniť a izba môže zostať nadčasovým nábytkom po mnoho rokov.

Detský textil z prírodných materiálov

Vyberte si detský textil z prírodných materiálov, ako je bavlna, vlna a ľan. Použite rôzne textúry, povrchy a vzory, aby ste zútulnili biele interiéry. Deti ocenia huňatý koberec pri posteli a koberec s nižším vlasom na hranie. Vankúše, posteľnú bielizeň a závesy môžete zdobiť zvieracími motívmi a kombinovať geometrické vzory. Pridajte vlnený šál so strapcami na zahriatie a detský stan alebo teepee ako úkryt.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.