Ako zariadiť detskú izbu na rozvoj tvorivého myslenia a kreativity

Pri zariaďovaní detskej izby je cieľom vytvoriť pre dieťa jeho vlastnú svätyňu a kráľovstvo plné fantázie, ktoré bude patriť len jemu. Detská izba nie je len spálňa, herňa alebo priestor na učenie. Prostredie by malo prispievať k rozvoju dôležitých vlastností, ako je tvorivosť a predstavivosť.

Kreatívna detská izba

Systematicky usporiadaný priestor môže aj v dnešnom modernom a technologickom svete spĺňať všetky požiadavky a potreby detí. Detskú izbu nie je potrebné preplniť gýčovými dekoráciami a doplnkami. Lepšie je vybrať prírodné, neutrálne a príjemné dekorácie a textílie, ktoré pomôžu rozvíjať zručnosti, bez ktorých sa deti v živote nezaobídu, a spojiť zábavu s učením.

Dôležité zóny v detskej izbe

  • Relaxačná zóna a miesto na odpočinok a spánok
  • Umelecká zóna na rozvíjanie fantázie, zapojenie tvorivosti a kreativity a na učenie
  • Pohybová zóna na správny rozvoj fyzickej zdatnosti a motorických zručnost

Na podlahu položte tanečnú podložku alebo koberček a na stenu zaveste rebríky na podporu pohybu. Môžete použiť aj závesnú stoličku alebo hojdačku. Na podporu tvorivosti použite steny s magnetickou tabuľou, na ktorú sa dá kresliť. Nechajte deti pracovať s modelovacími hmotami, plastelínou, pastelkami, fixkami a farbami. Môžu vyfarbovať omaľovánky, vystrihovať, nalepovať samolepky alebo skladať origami a puzzle. Kúpte im kocky a stavebnice.

Využite priestor naplno

Pri zariaďovaní detskej izby sa neobmedzujte len na podlahu a steny, ale využite aj strop. Ak chcete zväčšiť priestor, je dobré použiť poschodové postele s rebríkom alebo schodíkmi pod nimi, aby ste vytvorili ďalší priestor na hranie alebo učenie. Detský nábytok vyberajte s rozumom. Nevytvárajte v miestnosti tmavé, neosvetlené kúty, ktoré vrhajú ostré tiene. Ak sa o izbu delí viac detí, myslite na súkromie každého dieťaťa a zariaďte izbu spoločne s deťmi. Zaobstarajte im úložné boxy a koše na hračky.

Podporujte hudobný talent a duševnú rovnováhu

Ak chcete v deťoch pestovať alebo podporovať lásku k hudbe, môžete im do izby pridať hudobný nástroj. Hudba je pre deti všestranným učiteľom. Relaxačná zóna plná pohodlia a komfortu slúži na udržanie duševnej harmónie a duševnej rovnováhy, či už vaše dieťa tancuje, cvičí, naťahuje sa alebo len relaxuje. Všetky deti milujú stany a hracie domčeky. Zmysel pre poriadok a samostatnosť podporujú zásuvky, úložné boxy, organizéry, vrecká, truhlice a koše. Snažte sa deti odmalička učiť, že každá vec má svoje miesto.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.