Ako vybrať hračku pre dieťa na rozvoj kreativity, motoriky a predstavivosti

Hračky sú dôležitou súčasťou života detí. Okrem zábavy slúžia aj na duševný a telesný rozvoj. Skúste sa zamyslieť nad tým, aké talenty vaše dieťa v súčasnosti rozvíja. Pre niektoré sú to tvorivé a nápadité činnosti, pre iné skôr pohyb, cvičenie a šport. Podporujte zvedavosť a radosť vášho dieťaťa z učenia a objavovania sveta. Hračka by mala motivovať, podporovať predstavivosť, rozvíjať kreativitu a vzbudzovať záujem.

Hračka podľa veku dieťaťa

Okrem záľub je dôležitý aj vek dieťaťa. Každé obdobie vývoja dieťaťa si vyžaduje iné kreatívne hračky. Snažte sa deťom vštepiť, že učenie je hra. Prostredníctvom hry sa deti učia komunikovať, objavovať svet a samy seba a rozvíjať svoje zmysly. Správna hračka ovplyvňuje rozvoj všetkých zložiek osobnosti, stimuluje súčasne motorický, intelektuálny, zmyslový a emocionálny rozvoj dieťaťa, sociálne postoje a návyky.

Vek 0 až 6 mesiacov

Pre novorodencov a batoľatá je najdôležitejšia stimulácia a rozvoj zraku a sluchu. Hračky by sa mali pohybovať, vydávať rôzne zvuky a mať jasné, výrazné a kontrastné farby. Ideálne sú závesné, hryzacie, cucacie a stláčacie hračky, pretože rozvíjajú aj motoriku a uľahčujú obdobie prerezávania zúbkov.

Vek 6 až 12 mesiacov

Pre deti mladšie ako jeden rok vyberajte silnejšie a odolnejšie hračky, ktoré vydržia neustále hádzanie hračiek o zem alebo búchanie o stôl. Od siedmeho mesiaca začína dieťa rozpoznávať tvary a napodobňovať zvuky. Vhodné sú drevené kocky a hračky, mäkké lopty, plyšové zvieratká, handrové bábiky a rôzne hračky na ťahanie alebo tlačenie. Pridajte prvé detské knižky, ktoré ani nemusia byť z papiera.

Vek od 1 do 2 rokov

Už od jedného roka si deti rozvíjajú jemnú motoriku a koordináciu. V tomto období môžete tiež stimulovať a rozvíjať kreativitu a predstavivosť. Medzi vhodné hračky patria hračky na ťahanie alebo tlačenie, kolobežky, odrážadlá, kočíky, šliapacie autíčka, lopty, veľké puzzle, stavebnice, kocky, počítadlá a hudobné hračky. Nemali by chýbať ani pastelky, autíčka, kuchynky, hračky do vody a do záhrady.

Vek od 2 do 4 rokov

V druhom roku života dieťaťa začína obdobie zvedavosti a otázok. Podporujte jeho zvedavosť a využite jeho nadšenie. Naplňte knižnicu encyklopédiami, náučnými knihami a rozprávkami s dobrým koncom. Je čas na vzdelávacie hry, kreativitu a tvorenie. Doplňte zásoby omaľovaniek, papierov, kresliacich, maľovacích a písacích potrieb, farieb, lepidla, modelov a remeselníckych potrieb.

Vek 4 až 5 rokov

Začnite podporovať ďalšie sociálne myslenie a cítenie pomocou spoločenských, tvorivých a vzdelávacích hier. Deti sa potrebujú socializovať a zvyknúť si na stratu pred nástupom do materskej školy. Nájdete tu množstvo detských stolových hier. Vyskúšajte napríklad hru na pamäť alebo hru Človeče, nehnevaj sa.

Vek 5 až 7 rokov

Povzbudzujte svoje dieťa k ďalším aktivitám, ako je láska k hudbe, vede, umeniu a športu, a ukážte mu nové možnosti. Vhodné sú hudobné nástroje, origami, športové náradie, počítadlá a kalkulačky, vzdelávacie knihy a náročnejšie stolové hry. Vyskúšajte rebríky a lezecké steny, ktoré pomáhajú rozvíjať motorické zručnosti aj fyzickú zdatnosť. Kreatívne a šikovné hračky môžu pomôcť aj pri logickom a kognitívnom myslení. Vyskúšajte puzzle, nálepky, korálky, kreatívne krabičky a piknikové kufríky.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.