Ako kúpiť správny úložný priestor do detskej izby

Samostatnosť a zmysel pre poriadok sú jednou zo základných zručností každého dieťaťa. Každý rodič si želá, aby sa jeho dieťa vedelo samo obliecť, hrať a prípadne po sebe upratať. Šikovne navrhnuté úložné priestory v detskej izbe sú veľkým pomocníkom na ceste k samostatnosti.

Detské skrine a komody

Funkčná detská izba má zónu na spanie a odpočinok, hranie a pohyb, ako aj na výtvarné tvorenie a učenie. Nemal by chýbať úložný priestor, kde si deti budú ukladať oblečenie. Vnútorné usporiadanie šatníka by malo zodpovedať veku dieťaťa a oblečenie by malo byť umiestnené na úrovni, kam dieťa samo dosiahne. Potom sa aj malé deti môžu ľahko obliecť. Na vyšších policiach nechajte priestor pre sezónne oblečenie. Skvelou alternatívou šatníka je aj komoda alebo využitie priestoru pod posteľou. Skvelé sú aj knižnice, regály a modulárne skrine, ktorých tvar sa dá meniť podľa výšky dieťaťa.

Detské lavičky, truhlice, boxy a koše

Ak chcete ušetriť miesto v detskej izbe, použite lavice, truhlice, boxy a koše, ktoré vám poskytnú veľký úložný priestor. Vybavte detskú izbu množstvom košov a krabíc, do ktorých si môžu uložiť svoje plyšové zvieratká, kostýmy a poklady. Okrem toho sa lavice, truhlice a stoličky dajú použiť aj na sedenie alebo ako malý stolík na hranie alebo kreslenie. Detské stoly možno tiež ľahko zladiť so stoličkami a taburetkami. Neukladajte do nich príliš veľa oblečenia, kníh alebo hračiek naraz, aby boli všetky úložné priestory ľahko prístupné, prehľadné a pekne usporiadané. Deťom stačí, ak budú mať na policiach len svoje obľúbené kúsky, ktoré vždy pravidelne vymeníte. To prinesie nový záujem a skvelú zábavu.

Detské vešiaky, police a háčiky

Pri umiestňovaní vešiakov a políc alebo zrkadiel ctite pravidlo umiestňovať veci vo výške očí dieťaťa, kam ľahko a rýchlo dosiahne. Deti sa budú cítiť pohodlne a sebaisto v priestore, na ktorý vidia. Otvorené police sú úhľadnejšie ako škatule a debny, ale ľahšie sa čistia a vytvárajú dojem čistého a uprataného priestoru. Na druhej strane, police a háčiky na stene neuberajú nič z plochy detskej izby.

Dominantné hračky a knihy

Bežným rozptýlením a zdrojom neporiadku v detskej izbe sú hračky. Na poličke vždy vystavte len jeden kus, s ktorým sa deti rady hrajú. Pomôžete tak deťom vštepiť schopnosť oceniť krásne veci a zároveň v nich od útleho veku pestovať zmysel pre poriadok. Knihy vystavujte na poličkách pre deti obálkou nahor, aby ste v nich vzbudili záujem o čítanie. Potom ich podobne ako hračky pravidelne obmieňajte. Školáci potrebujú aj dostatok úložného priestoru na učebnice, zošity a písacie potreby. Na uloženie školských pomôcok si k písaciemu stolu zaobstarajte mobilnú zásuvkovú policu na kolieskach a na jej vrch umiestnite praktický vešiak alebo háčik na rýchle a jednoduché umiestnenie školskej aktovky alebo batohu.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.