12 krokov k šťastnejšiemu detstvu

V poslednej dobe sa stále viac hovorí o tom, ako sú deti rozmaznané, nezvládnuteľné, nevychované a lenivé, zaujímajú sa len o seba a svoje mobily a nemajú k nikomu ani k ničomu úctu. Ako u detí vybudovať pevné základy vlastností ako je ochota, tolerancia, zodpovednosť, láskavosť, pokora, úcta, empatia, ohľaduplnosť alebo ústretovosť? Tu je pár rád odborníkov ako vychovať zodpovedné a šťastné deti.

1. Vzájomný rešpekt

Rešpektujte svoje deti a ony potom budú rešpektovať nás. Rešpekt dá deťom základy k vnútornej sile, vlastnej hodnote a zdravému sebavedomiu. Neznamená to dovoliť im všetko, ale podporovať ich, aj keď robia chyby. Nedovoľte im to, čo považujete za nevhodné, ale konajte s nimi s úctou. Ospravedlňte sa im za to, že ste na nich kričali. Berte ich také, aké sú. Nesnažte sa ich meniť podľa vašich predstáv.

2. Vymedzenie hraníc

Deti musia poznať dôvod vami stanovených hraníc. Svet je zrýchlený, zahltený informáciami, chaotický a zmätený. Vďaka pevným hraniciam deti cítia istotu a bezpečie. Jasne vymedzený priestor im dá možnosť skúšať nové veci a objavovať svet. Deti hranice odvážne testujú, čo im dovolí prežívať prirodzené dôsledky svojich rozhodnutí. S tým, ako sa posúvajú hranice, rastie aj ich preberanie zodpovednosti.

3. Dôležitosť rutiny

Rutina je pre deti pevný bod v chaose všedných dní. Deti sa okrem školských povinností denne učia ako sa ovládať, správať sa medzi ostatnými alebo ako byť dobrí kamaráti, na čo sa musia sústrediť. Rozvrh celodennej rutiny zavesený na nástenke či chladničke deťom pomôže, aby sa počas bežných činností cítili iste a uvoľnene. Prináša im to úľavu a pocit šťastia. Časom si to zautomatizujú a pustia z hlavy.

4. Pobyt vonku namiesto mobilu, PC a TV

Pohyb vonku a voľné hranie podľa mnohých výskumov u detí zlepšuje všetko od školských výsledkov cez emočnú stabilitu až po kreativitu. Deti potrebujú podnety, ktoré im plochá obrazovka s farebnými pixelmi nikdy poskytnúť nedokáže. Nastavte pevné časové hranice pre používanie technológií. Skúste ich motivovať k tomu, aby trávili čo najviac času vonku, či už sami so psom alebo s kamarátmi.

5. Dostatok spánku

Dostatočný spánok je pre vývoj detí zásadný, aby mohli vytvárať dostatok nových nervových spojení. V spánku spracovávajú udalosti predchádzajúceho dňa a učia sa z nich. Opäť prichádzajú na rad vami vytýčené hranice a zabehnuté rutiny. Urobte z večerného uspávania detí aj spoločné raňajky príjemný rituál.

6. Uvoľnenie oxytocínu

Objímanie v tele uvoľňuje hormón lásky oxytocín. Celosvetovo rešpektovaná rodinná terapeutka Virginia Satirová tvrdí, že potrebujeme 4 objatia za deň, aby sme prežili, 8 pre základné funkcie a 12 objatí na to, aby sme rástli. Vďaka láskyplným objatiam sa jednoducho cítime dobre, preto nimi nešetrite.

7. Umenie empatie

Empatia je vlastnosť, ktorá súvisí s budúcim životným šťastím a úspechom detí. Posilňuje láskavosť aj medziľudské vzťahy a oslabuje predsudky, šikanovanie a agresiu. Naučená schopnosť sa vcítiť sa časom posilní. Hovorte s deťmi o ich aj vlastných pocitoch ao tom, ako sa asi cítia druhí a prečo. To, čo cítia, ovplyvňuje ich činy a naopak. Používajte príklady. Naučte ich pomenovať emócie aj problémy, nech ich môžu riešiť.

8. Prejavenie dôvery

Nerobte stále všetko za deti. Kedykoľvek je to možné, podporte ich a dajte im dôveru, že to zvládnu samé. Spoločne s tým im darujete možnosť vlastnej kontroly nad situáciou. Naučia sa o veciach rozhodovať a niesť za to zodpovednosť. Neriešte, čo si oblečú a ako si namažú rožok. Naučia sa orientovať vo svojich aj rodinných plánoch. Naučia sa samostatne systematicky pracovať alebo si vytvoriť svoj program.

9. Domáce práce

Naučte deti, že príjemne útulný pocit domova je zodpovednosť všetkých. Dajte im na starosti pár domácich prác a nesnažte sa im neustále všetko uľahčovať. Naučia ich to systematickosti, nezávislosti a pracovitosti. Vďaka tomu budú sebavedomejšie, zodpovednejšie a celkovo šťastnejšie, navyše sa dokážu lepšie vyrovnať s frustráciou a bude sa im lepšie dariť v živote. V budúcnosti vám za to deti budú vďačné.

10. Čítanie kníh

Aj v modernej dobe sú knihy pre deti nevyhnutné. Odmalička im spoločne čítajte a robte to tak dlho, kým o to budú stáť. Rozvíja to ich slovnú zásobu, pomáha im lepšie porozumieť významom slov aj celému svetu a posilňuje to váš vzťah. Akonáhle začnú čítať vám, alebo si pre seba, zlepšia si aj gramatiku.

11. Spoločný čas

Zaujímajte sa o svoje deti a venujte im namiesto nového mobilu svoj čas. Deti sa počas spoločnej hry, tvorbe alebo inej činnosti s dospelými prepájajú, učia sa od nich a rastú spoločne s nimi. Ide o skvelý čas, ako sa s nimi porozprávať a niečo sa dozvedieť. Deti rýchlo rastú a osamostatňujú sa, tak si ich užite.

12. Tvorba zážitkov

Deti potrebujú menej vecí a viac zážitkov, než sa zdá. Až vyrastú, odložia svoje hračky, ktoré im pomáhali vyrásť a budú okrem nich spomínať na zážitky, ktoré s vami prežili. Na to, ako ste spoločne piekli pečivo, stavali snehuliaka alebo zmokli pri výstupe na Snežku. Buďte spolu, nie len vedľa seba. Nemusíte hneď na lyže do Álp alebo k moru, zážitky nájdete v kuchyni, lese aj záhrade.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.